
Winnica Adoria
Nasza historia
Winnica Adoria jest prowadzona przez jej właściciela, Mike’a Whitney i grupę współpracowników.
Nieprzypadkowo wino Adoria jest określane przez ekspertów jako wino klasy światowej. Do jego produkcji wybrane zostały najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Riesling.
Pierwsze kroki...
Mike urodził się wśród winnic Kalifornii, po czym przeprowadził się ze swoją rodziną do stanu Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijczyków w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki. W 1995 roku zamieszkał w Polsce. Jego przeznaczeniem było połączyć miłość do wina i wiedzę o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski. Dlatego stworzył Winnicę Adoria.
Wino zaczyna się od owocu.
Mike długo poszukiwał idealnego miejsca na winnicę, współpracując z uznanymi w świecie specjalistami w dziedzinie winiarstwa. Półtora roku i 300 odrzuconych lokalizacji później znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Rozpoczęliśmy budowę pierwszej w Polsce winnicy na światowym poziomie. Zakupiliśmy oryginalny projekt, wybudowaliśmy winiarnię i sprowadziliśmy nowoczesne maszyny.
Winiarz - zawód czy pasja?
„Zdecydowanie nie dokonałem tego sam”- mówi Mike Whitney – „Miałem szczęście pracować ze wspaniałym zespołem najwyższej klasy specjalistów – między innymi z konsultantami z Oregon State University ze Stanów Zjednoczonych, z Uniwersytetu w Sienie w Toskanii, a także ze ekspertami i dostawcami z Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii oraz Stanów Zjednoczonych. Otrzymałem także wsparcie od lokalnego zespołu projektantów i podwykonawców, dzięki którym została wybudowana pierwsza nowoczesna polska winiarnia.”
Robert Louis Stevenson
„Wino to butelkowana poezja”
Misja
Stworzenie winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla producentów wina jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców. Tutaj musieliśmy zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.
rezultat
Dzięki starannemu planowaniu, poszukiwaniom i ciężkiej pracy, w naszej winnicy uprawiamy trzy z czterech głównych odmian winogron: Pinot Noir, Chardonnay i Riesling. Te trzy gatunki, wraz z odmianą Bacchus-doskonałym lokalnym gatunkiem, który znaleźliśmy w winnicach z okolic Drezna, tworzą podstawę naszej plantacji i tego, co znajdziecie w lampce wina z naszej winnicy
wino to rzemiosło
Doświadczenie nauczyło Mike’a, że warunkiem powstania dobrego wina jest stworzenie dobrej winnicy. Winnica Adoria to połączenie tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z najnowszą technologią.
Kiedy przyjedziesz do Adorii, zobaczysz, że nasze wina leżakują w dębowych beczkach, obok których stoją najnowocześniejsze urządzenia do produkcji.