Pinot Noir to czerwona odmiana winorośli pochodząca z Francji. Odmiana ta uchodzi za niełatwą w uprawie. I taką, z której niełatwo wyprodukować z przyzwoite wino. Jednak każdy poważny winiarz pragnie produkować dobre Pinot Noir, więc i my podjęliśmy wyzwanie. Ekscytacja towarzysząca robieniu wina, które jest kwintesencją klasycznego stylu Burgundii, była zbyt kusząca, aby można się jej było oprzeć. Po latach poszukiwań postanowiliśmy skupić się na klonach 777 i 115 Dijon z Morey – Saint – Denis. Czas, jaki spędziliśmy krzątając się przy dębowych beczkach nie tylko wzmocnił nasz entuzjazm, ale i przełożył się na jakość naszego wina.
W winnicy Adoria na naszych krzewach Pinot Noir rosną nieduże, ale bardzo słodkie i soczyste owoce. Nasze, jeszcze młode krzewy obradzają w winogrona charakteryzuje się łagodnym aromatem czerwonych owoców – malin, truskawek, wiśni lub czerwonych porzeczek. Wyczuwalna jest także subtelna nuta wanilii, ponieważ wino dojrzewa w dębowych beczkach.
Polecamy do potraw mięsnych w tym drobiu, a także dzikiego ptactwa.
W Winnicy Adoria z winogron Pinot Noir wytwarzamy nie tylko doskonałe, czerwone wino wytrawne, ale również półwytrawne wino różowe – Rosé.